Сьогодні спробуємо зробити кам'яна сокира , ну а оскільки ми не професійні печерні люди , та й до того ж у нас повно інших турбот , то для виготовлення будемо використовувати сучасні інструменти . Зрозуміло , кам'яна сокира ми не будемо використовувати для полювання на тварин або комарів , це буде всього лише частина декору нашого будинку.
Існує велика кількість форм і розмірів кам'яних сокир . У даному майстер класі ви дізнаєтеся , як зробити кам'яна сокира з формою каменя під назвою « кельт ». Хоча з іншого боку , не обов'язково копіювати який або стиль , це може бути вільний політ вашої фантазії.
Для виготовлення нам знадобиться камінь і палиця , відповідних розмірів. Камінь можна використовувати: граніт , діорит і різні види вулканічних порід , крім того хорошим матеріалом може бути піщаник і кремінь . Щоб менше було обробляти , дуже добре підходить для цих цілей плоска галька великих розмірів. Для обробки гальки , нам знадобиться болгарка (бажано малопотужна , щоб можна було утримати в одній руці ) і диски для роботи з каменю : відрізні ( алмазні ) , шліфувальні ( пелюсткові ) .
інструменти для виготовлення кам'яної сокири
Алмазним диском , робимо грубу обробку каменю ( обрізаємо все зайве і загострюємо сокиру ) , в порівнянні з кам'яним століттям , даний процес займає всього кілька хвилин. При грубій обробці бажано менше залишати глибоких борозен від диска , щоб у майбутньому , процес шліфування пелюстковим колом у вас відняв менше часу.
Для рукоятки необхідно використовувати тверді породи дерева: дуб , бук , акація біла , груша , ясен , кизил і т.д. Довжина рукоятки повинна бути в 4 рази більше ніж довжина каменю , тобто якщо камінь у вас 15 см , то довжина рукоятки становитиме 60см.
Краще всього якщо шматок дерева матиме бажану форму (зручний щоб тримати в руці і збільшення діаметра на кінці) , якщо ні, тоді формуем рукоятку за допомогою стамески , рубанка та інших столярних інструментів , і на останньому етапі шліфуємо наждачним папером.
Відступивши від краю 5-7 см , робимо наскрізний паз для каменю. Для цього , цілком підійдуть , дриль і стамеска , після чого внутрішню поверхню обробляємо рашпілем або наждачкою . Отвір у рукоятці по ширині має бути трохи більше ніж товщина каменю (повинен бути просвіт між бічними стінками каменю і рукоятки) , це необхідно для того , щоб при ударі рукоятку НЕ розщепило .
Кам'яна сокира готовий , залишається справа за обробкою , для цього рукоятку і кельт (камінь) , необхідно натерти натуральним рослинним маслом.
При бажанні кельт можна зміцнити в рукоятки шкіряним ременем або сухожиллями ( в кам'яному столітті , кельт обмотували сухожиллями з убитих тварин , після чого сокира залишали висихати , внаслідок чого сухожилля ще більше стягувалися і кельт в рукоятці тримався мертво ) .