Сьогоднішній майстер-клас допоможе подумки втекти від зовсім не теплої травневої погоди в затишний світ спокусливих ароматів Сходу. Запросіть друзів на чаювання, здивувавши їх смачними сумішами власного приготування.
Починаємо?
Підготуйте:
- Чай і спеції
- Миски, ложки, ступки й товкач
- Чайники, паперові пакетики для чаю, чайне ситечко, чашки
- Пакувальні матеріали (мішечки, банки, етикетки, шпагат)
Необхідно вирішити, які базові чаї ви будете використовувати.
Ассам (чорний чай з Індії) є гарною основою для додавання кардамону, кориці, імбиру, анісу, зерен перцю та гвоздики.
Китайський зелений чай лун цзин найкраще смакує з жасмином або какао-бобами. А в японський чай сенча радимо додати маття (японський порошковий зелений чай), шкірку цитрусових або м’яту.
Червоний чай (ройбуш) не є справжнім чаєм, оскільки виготовляється не з чайної рослини. Він не містить кофеїну й має багатий медовий аромат. Це ідеальний варіант для екзотичних спецій, перцевої м’яти та какао (заспокійливий десертний чай).
Ось невеличка таблиця, яка допоможе вам створити власну чайну суміш.
Асам |
Зелений чай |
Ройбуш |
кориця |
лимон, апельсин, мандарин |
какао-боби |
кардамон |
насіння фенхелю |
шафран |
імбир засушений або зацукрований |
м’ята |
кокосова стружка |
горошини перцю: рожевий, довгий перець, перець Мелегетта («Зерна раю») |
локриця |
родзинки |
пелюстки троянди |
лемонграсс |
пелюстки троянди |
стручок ванілі |
какао-боби |
імбир |
сушені ягоді |
зацукрований імбир |
перцева м’ята |
какао-боби |
маття |
Знайдіть вільне місце для інгредієнтів, і маленькі формочки або мисочки, щоби насипати приправи. Усі ваші компоненти, розкладені на столі, виглядають як сцена з екзотичного банкету.
Ви можете групувати запропоновані інгредієнти разом із відповідними чаями або створити власний мікс. Щоби ще полегшити собі життя, візьміть за основу лише один сорт чаю.
Ступка й товкач стануть у нагоді, якщо ви хочете подрібнити деякі спеції. Тримайте під рукою паперові чайні пакетики, щоб одразу засипати туди вдалу суміш. Гарне правило — поєднуючи складники, покладайтеся на свій нюх. Зробіть кілька тестових заварювань, щоб упевнитися, що все добре. Пам’ятайте, що гаряча вода по-новому розкриває смак та аромат напою.
Насолоджуйтеся чаєм! Обов’язково дотримуйтеся правильної температури заварювання для кожного базового чаю. Але загалом ви завжди можете експериментувати з часом, температурою й кількістю, щоби знайти найкращий варіант. Запишіть інструкцію на етикетці.
Докладніше про температуру:
- Класичний чорний чай бажано заварювати окропом (100°С) 4–5 хвилин, а чорний чай із великою кількістю спецій кип’ятіть у співвідношенні 50:50 з молоком на слабкому вогні 5 хвилин.
- Зелений чай заварюйте 3–4 хвилини, заливши водою 80°С.
- Червоний чай залийте водою 90°С, або просто проваріть на вогні 5–7 хвилин.
Зробіть пакування. Це можуть бути крафтові паперові пакети, або скляні банки. Прикрасьте шпагатом, папером, стрічками та не забудьте про етикетку з інструкцією.
Затишних вечорів вам!
Пропонуємо вам придбати косметичні засоби на основі чаю.
Гідролат зеленого чаю від магазину «Carmina handmade»
Натуральне мило від магазину «Фабрика натхення»
Зволожувальний тонік від магазину «MARUS VITA натуральная косметика»
Детокс маска від магазину «ProGreen (косметика ручной работы)»