Кажуть, що запахи ми запам’ятовуємо найкраще. І в цей святковий час, коли ваш будинок переповнений гостями та родичами, сміхом, любов’ю та новорічними прикрасами, не забувайте про важливу складову ‒ аромат. Тому запалюйте свічки, вмощуйтесь зручніше, вмикайте улюблену музику та починайте створювати власні шедеври: запашні смаколики для вашого помешкання.
Воскові "закуски"
Що потрібно:
- соя або бджолиний віск;
- лавровий лист;
- палички кориці, гвоздики;
- соснові міні-шишки;
- сушений розмарин;
- бавовняний ґніт;
- формочки для мафінів.
Крок перший. Заповніть форми лавровим листям, гвоздикою, шишками, спеціями та травами.
Крок другий. Вставте в центр кожної заготівлі ґніт.
Крок третій. Залийте рідким воском.
Крок четвертий. Дайте застигнути.
Свічка з оливкової олії
Для випадків, якщо у вас часто вимикають світло, і просто для краси.
Матеріали:
- ємність з широким верхом
- оливкова олія
- дріт або скріпка
- ґніт
Відріжте необхідну довжину ґнота та закріпіть у вертикальному положенні за допомогою скріпки.
Залийте в банку олію (для економії можете купити з простроченим терміном придатності). Секрет такої свічки полягає в тому, що оливкова олія горить довго, без диму та запаху. Якщо бажаєте, можете додати ефірних олій для аромату.
Варимо запах
Класичний аромат? Що може бути приємнішим? Оберіть кілька спецій, трав і фруктів, залийте їх водою і нагрійте в каструлі на плиті. Не знаєте з чого почати? Ось п'ять наших улюблених рецептів.
Рецепт перший: палички кориці, шкірка яблук та апельсинів, гвоздика.
Рецепт другий: шкірка лимона, апельсина, 2 лаврових листочки, 3 палички кориці та 2 столових ложки гвоздики.
Рецепт третій: кілька крапель ванілі та шкірка апельсинів.
Рецепт четвертий: 1 чашка сушеної лаванди, 1 чайна ложка анісу, 1 столова ложка мускатного горіха, 1 столова ложка гвоздики, 1 паличка кориці.
Рецепт п’ятий: 5 лаврових листочків, 1 столова ложка гвоздики, 2 палички кориці.
Попурі
Тут не існує правильних чи неправильних інгредієнтів ‒ обирайте за своїм смаком. Ми пропонуємо вам один з можливих варіантів створення аромату.
Підготуйте:
- гвоздику
- палички кориці
- бодян
- апельсини
- яблука.
Розігрійте духовку до 250 градусів. Наріжте яблука й апельсини дуже тонкими кружечками. Викладіть на папір для запікання та поставте в духовку на годину-півтори (перевіряйте кожні півгодини). Після "випікання" змішати зі спеціями та залиште "маринуватись" на день.
Освіжувач повітря з паличками (дифузор)
Такі ароматизатори легко знайти в магазині, але ще легше та дешевше приготувати самостійно!
Матеріали:
- скляний або керамічний контейнер з вузьким верхом;
- ефірні масла;
- для бази підійде будь-яка мінеральна олія, олія солодкого мигдалю чи, як запевняє автор рецепта, навіть горілка;
- тростини або бамбукові шпажки.
Інструкція:
Якщо як базу ви використовуєте олію, співвідношення з ефірними маслами має бути 30:70.
Якщо ви використовуєте горілку та воду, додайте приблизно 12 крапель ефірного масла й 1/4 склянки води, потім трохи горілки (горілка допомагає зв'язати масло з водою).
Вилийте суміш у ємність і помістіть один кінець тростини чи шпажки в розчин. Через деякий час переверніть та занурьте іншим кінцем. Перевертайте шпажки приблизно раз на тиждень.
Ароматична свічка
Розтопіть віск та налийте в гарну ємність. Додайте кавові зерна або ваніль. Не забудьте вставити ґніт. Інструкція нагадує перший рецепт статті, тому перегляньте його ще раз.
Ароматичний спрей
Вам знадобляться:
- порожня пляшка від спрею
- глечик води (досить, щоб заповнити спрей-пляшку)
- ефірні масла
Експериментуйте з кількістю крапель, але за основу можете взяти такий рецепт: 60 крапель апельсинової олії, 10 крапель кориці, 20 крапель смереки.
Змішайте воду з маслами, гарно збовтайте, спрей готовий!