Що ж це таке? Карвінг походить від англ. слова carve, що дослівно означає обробляти. Насправді, це ціле мистецтво декоративного різьблення і вирізування. Матеріали для карвінгу бувають різноманітні: це овочі, фрукти, сир, шоколад, лід, дерево, камінь, кості і навіть мило.
Трішки історії. Карвінг уже доволі древнє мистецтво, йому вже більше тисячі років. Немає однозначної думки про його походження. Зараз карвінг асоціюється з тайською культурою. Існує легенда про тайську принцесу, якій під час святкування щорічного фестивалю повного місяця подарували лампу krathong. Лампа традиційно виготовлялась із бананового листя у формі лотоса, однак була дуже гарно декорована різьбленими орнаментами із квітів і птахів. Король, вражений красою цього подарунка проголосив вважати це мистецтво національним надбанням і навчити своїх підданих прикрашати королівський стіл цими шедеврами.
Зараз школи карвінгу поширилися по всьому світу. Звичайно ж у кожній країні це мистецтво наділене своїми неповторними рисами. Але де б це не було, воно зачаровує своєю оригінальністю, вишуканістю, естетичною насолодою…
Відшукати красу в цільному смугастому кавуні, дині, звичайній моркві чи огірку потребує немало терпіння та зусиль. Але усі старання будуть виправдані спогляданням вишуканих страв, що милують око, збуджують апетит і викликають інтерес навіть самих капризних маленьких гурманів, яких деколи так важко всадити за стіл. Тож, якщо хочете здивувати своїх гостей - спробуйте відтворити ці шедеври кулінарної майстерності. Єдине що знадобиться для створення композицій з овочів чи фруктів – це спеціальний набір ножів для різьблення і, звичайно, ваша фантазія. А поки можете насолодитись шедеврами майстрів.